Vem köper en bok för fyra tusen för att få se sitt eget hus på en liten bild? Någon strålande affärside kan det inte vara.
Alla vi som äger en fastighet i södra Lappland har uppvaktats av de som gör boken ”Vår hembygd…” Först ringer nån säljare. Sen ringer nån som vill kolla uppgifterna. En fotograf (?) går runt och tar bilder av varenda hus. Sen får vi korrektur på papper. Sen får vi väl nytt korrektur på de rättade texterna. Sen blir det väl säljare igen? Och så vidare… Hur mycket jobb gör de för 4000 kr?
Vad är iden undrar jag.
Om man vill ha ett register över alla hus i regionen gör man väl inte det på papper. Hur ska man hitta nåt där? Ett digitalt register vore lämpligare.
Jag frågade säljaren varför de gör en bok av registret, men han hade inte tänkt på saken. Hans frågor gjorde att jag undrade över redaktionens jobb: Har ni inte texter och bilder i en databas? frågade jag. Det ökade förvirringen ännu mer.
Hur ska man kunna använda informationen tillsammans med satellitbilderna? Det var en fullständigt främmande tanke. Ger ni GPS-koordinater till husen? Neeej?
Detta är helt enkelt ett bokverk för släktforskare som saknar datorvana.
Ett företag i Finland verkar producera boken. Och det märks på stavningen. Till och med ortsnamn är felstavade. Vad sägs om Alsta och Edsby?
En annan lustighet är att det står exakt hur många kvadratmeter uthusen har, men inte huvudbyggnaden.
Böcker av den här typen fungerar inte som statussymbol längre.
Man undrar om det är nåt terapiarbete till vår ”fattiga granne i öst” som betalas av EU-bidrag? Någon strålande affärside kan det inte vara. Ny och användbar information är det ju inte heller.
Mer användbar information om Skog och Mark!