En kväll med sameföreningen i Vilhelmina, Voaltjere Duodji, i vistet på Kyrkberget. Elin provsitter renfällarna i en av kåtorna.
Vi var här för att prova köttkok på ren. I en alldeles underbart god och kraftig buljong simmade köttbitar med ben. Blodklimp som tillbehör. Den smakade inte mycket. Men de som var uppväxta med rätten uttryckte sin förtjusning över just klimpen. Som ”försvenskning” serverades kokt potatis och grönsakswok till.
Ekologiskt, närproducerat och djurvänligt. Renarna slaktades dagen innan i Stekenjokk.
Kvällens underhållning var dockteater och lite jojk. Dockorna lärde oss vad som händer om man kränker andarna och offerplatserna.
Bordet intill. I stugan på berget finns ingen el så fotogenlampor är enda belysningen.
Kocken från Lapplandsvilt som stod för köttkoket och kvällens värdinna.
Nästa köttkok blir efter älgjakten i Skogs föreningshus. Svensk köttsoppa på älg alltså. Även den ekologisk, närproducerad och djurvänlig jämfört med vanlig köttproduktion.
Men någon björn blev det inte i år – inte i Skog och Mark.
Mer kött från Skog och Mark!
Stanley Almqvist
köttätare
Kul att prova kokkött på ren. Ni verkade ha en mysig kväll.
Kram från Järvsö.
Jo, det var intressant att prova fler traditionella rätter av ren. Man lär sig 🙂