Aldrig förr har jag varit på Gammlia i Umeå. På min tid åkte man bara till Umeå för att gå på lasarettet, som numera kallas NUS. Eftersom mormor Lilly hade TBC blev det några resor till lungröntgen. Numera måste man åka till Umeå även för att handla eller äta ute.
Men när vi ändå var i stan måste vi ju kolla om Gammlia är värt ett besök.
Här hittade vi suovaskebab. En överraskande multi-kulti-rätt, men ganska given ändå. Renskav och kebabskav ser rätt lika ut. Släng skavet i ett pitabröd så har du plötsligt en renkebab.
Köttet i denna suovaskebab var hälften suovas och hälften skav. Lite sallad och sås fullbordar snabbrätten.
Hur det smakade? Nja … tror nog att suovas i original hade smakat bättre i pitabrödet, med grönsaker som passar till smaken.
Vanlig suovas som snabbmat kan man köpa på Slussen i Stockholm. Betyg på suovaskebab:
Två granar för smaken
Fyra granar för iden
Det är också första gången jag ser den här stocken som farfar Olle Almqvist huggit. En rekordgran från urskogen i fjällen som länsmuseet gärna ville spara. Så här ligger den på lit de parad bredvid sågverket på Gammlia. Minst lika intressant som Lenin, om jag ska jämföra.
Jag har en svart-vit gammal bild från hygget där en av huggarna sitter gränsle över stocken. Får leta reda på den.
Eftersom vår gård en gång ägdes av en smed kunde jag inte låta bli att prata med den här. Smedjan stod i hörnet av ängen närmast bäckravinen.
Smide är ett så charmigt material: rustikt och hårt men ändå med mänskliga avtryck. Lite som keramik. Jag köpte med mig några spikar och en lång krok att sätta på förstukvisten.
Apropå gården fanns en utställning om att underhålla gamla hus. Och flera gamla hus står ju som exempel på området. Högintressant!
Det var en riktig julmarknad. Gammlia bjöd förstås på mycket mer, men det blir ett annat besök.
Vi återkommer nog till Gammlia fler gånger. Betyg:
Gammlia får fyra granar
Fler utflykter från Skog och Mark!
Stanley Almqvist
upptäcktsresande