Stuga på landet ;-)

Sedan vi flyttade hit har vi ju varit utan fritidshus, eller ”land” som stockholmare säger. Så vi skaffade ett 100 meter bort. Vi köpte kusin Connys stuga i går.

Så här ser alltså vår gård ut numera. Bybor och andra som undrat var tomgränsen egentligen går får det inte lättare med den här S-formen  😉 

Rickard Edman hjälpte mig att kolla husen. Han byggde ju vårt nya uthus också. Här äter vi en bit mat med hans familj innan undersökningen.

Mer mark i Skog!

Stanley Almqvist
stugägare

Klonk som en uggla

När vi åt middag small det plötsligt till i köksfönstret – klonk – och stora bruna vingar flaxade över rutorna. Vi är vana vid att småfåglar krockar med glaset nu och då. Men större fåglar håller sig oftast på avstånd.


Foto: Elin Almqvist

Lite omtöcknad satte sig fågeln på elkabeln vid stolpen en bit från huset. Efter lite bläddrande i fågelböcker kommer Elin fram till att det är en hökuggla. Ännu en ny art för oss. Tidigare i vår upptäckte vi snösparvarna. De små vita sparvarna som springer omkring på snön i små flockar.

Mer fåglar i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
har flax

Byalagom

I onsdags var det årsmöte för Skogs byalag. (Inte att förväxla med hembygdsföreningen.) En upplevelse av svenskt föreningsliv av det mer exotiska slaget. Elin tyckte att bitar påminde om byamötena i teveserien Vicar of Dibley.

Byalaget består i pricip av de bofasta och var fjärde invånare var närvarande. Ärendena var desamma som förra årsmötet. Den stora frågan är hur vi ska kunna hålla ingång bagarstugan.


Tretton personer i Skogs byalag. I det här klassrummet får man både ha kepsen på sig och gunga på stolen. Byaåldermannen är han längst bort i svart keps: Karl-Olof Granlund, tillika vår sydlige granne.

Många föreningar i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
föreningsmänniska

Genombrott

Ett strategiskt genombrott för sommaren: En fläck framför trappan har tinat av!

Fler genombrott i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
sommarspanare

Påsktider

Min bror Jörgen hälsade på i påsk. På bilderna äter vi som vanlig. Och det är ju halva sanningen …


Britthelen, Jörgen och Elin – alla Almqvistare.

Även om påsken var solig slutade den i ovanligt ihållande snöväder. Kon längtar och väntar uthålligt på sommarens gröna ängar.

Småfåglarna som började städa ur holken i mars får ägna sig åt fågelbordets frön ett tag till. Här snöar det.

Elin matar fåglarna och kör snöslungan.

Men hon är lika glad ändå!

Mer glädje i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
kul på sitt sätt?

Stick-kafe

Måndag kväll var det stick-kafe i byn. Det är Carina som säljer garn och pratar stickning i Café Skogsblommorna. Fjorton personer kom och det pratades nog mer än det stickades.


Vänner och bekanta, både från Skog och andra byar pratade över sina stickningar medan en och annan kaffe med dopp slank ned.


Lådvis av olika garner till vänster och gott om te och kaffe under pergolan. Utanför bild sitter till och med ett par gubbar och pratar bort kvällen.

Fler möten i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
en av gubbarna i hörnet

Dagens snö

Elin röjde vägen upp till huset innan jobbet i dag. Vi som trodde att det var över för den här säsongen.

Mer tö i Skog och Mark!

Stanley Almqvist

Aprilväder?

Det har snöat hela dagen. Småskräpet på skaren snöar över och allt blir vitt, vitt, vitt, igen.
Känns rätt trivsamt på det stora hela – så länge vi slipper ta fram snöslungan igen.

Mer väder i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
byns munväder

Bakis

I Stockholm skulle bagarstugan sannolikt kallas för ”bakis” – i stil med dagis och Rålis. Den ytliga latiniseringen med is på slutet av ord används flitigt där nere. Men vi ska kanske skona riktiga svenska kulturyttringar (som bagarstugor) från detta.

Elin och Solveig gjorde under torsdagen sällskap med en stor deg och ett par säckar ved, just i bagarstugan. Hem på eftermiddagen kom Elin med en papperskasse överfull med bröd.


Trivsam bagarstuga, knuttimrat hantverk.

I Stockholm skulle brödet dessutom kallas för ”vedugnsbakat” och kosta tre gånger mer än vanligt. Så av ren girighet och frosseri tog jag kafferasten i bagarstugan. Varmt, nybakat tunnbröd med smör – inget pålägg. Kryddat bröd med den karaktär som varken ICA eller Konsum kan leverera.


Vedugn är vackert – och allt vanligare när maten ska vara exklusiv. Lappmarkslyx!

Så nu har vi bröd så att det räcker över påsk 🙂 Och eftersom traditionen förts vidare till vår generation hoppas vi att bagarstugan får stå kvar och kan användas även i framtiden.

Fler kulturbärare i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
proffs-smakare