Den vita våren


Gården i dag: torsdag 3 maj 2012

Folk söderut har svårt för den vita våren. De kallar den för ”vinter” eftersom det är den enda gång de är vana att se snö.

Själv hade jag svårt för den långa bruna period, mellan snösmältning och grönska, som de kallar vår. Flera veckor av blöt barmark i väntan på ”vårtecken”.

Häggens knoppar är sprickfärdiga, där den står mitt i snön. Inget konstigt med det. Ändå är det kanske det mest imponerande; att sommaren ligger beredd att slå ut medan snön ligger halvmeterdjup på ängarna. Det gäller att utnyttja den varma årstiden maximalt för att växa och utvecklas i det här klimatet.

Tiden ”mellan hägg och syren” (som talesättet lyder) inträffar någon månad senare här i södra Lappland. Men vi har inte samma årstider. Samisk tradition lär räkna med åtta årstider. Jag känner inte till dem, eftersom den samiska traditionen upphörde med farmor och farfar. Men jag kan ju själv se att vårvintern som är så omtyckt här uppe saknas som årstid i svenska språket och svenska skolan.

Fler årstider i Skog och Mark!

Stanley Almqvist
vårspanare

 

4 svar på ”Den vita våren”

  1. Great pictures. My mother was born in Mark and my cousins in Skog. Lapp Lisa is my Great Aunt. I have visited this location three times…only in the summer, however.

  2. How nice to hear from you Donald. I’m sure som people in the village know about yoy and your relatives—beside Lapp-Lisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.